Tuesday, 6 March 2012

jambu biji aka guava!

sorang saintis kat India wt kajian n dpt tau yg jambu biji punyai kepekatan tinggi sebatian antioksidan yg penting utk perlindungan tubuh terhadap kerosakan sel kulit akibat penuaan, yang boleh mencetuskan kanser.
dy siap wt siri ujian psai kandungan nutrisi jambu biji n buah2 lain: epal Himalaya, delima, pisang, dan wain. tp still, jambu biji mempunyai kepekatan antioksidan tertinggi berbanding buah lain.

Saintis kat Institusi Nasional India di Hyderabad, wt susunan ikot peringkat kepekatan antioksidan selepas jambu biji. second: plum, epal n mangga di tangga ke-4.

Konsentrasi antioksidan dalam jambu biji mencapai 500 miligram per 100 gramplum 330 miligram, delima 135 miligram. Epal plak ada kandungan antioksidensatu perempat dari kandungan jambu biji. Sementara pisang hanya mempunyai kandungan antioksidan 30 miligram per 100 gram.
 

Tembikai dan nanas pon ada kandungan antioksida yang leh bantu badan vs zat perosak sel or radikal bebas. Mangga pon sama wlaupon ada kandungan fruktosa tinggi, mangga mengandungi 170 miligramantioksidan. Mangga mempunyai kesan antioksidan tiga kali lebih tinggi dari betik.Sedangkan anggur tiga kali lebih bermanfaat bagi tubuh daripada limau.

"Jambu biji merupakan sumber makanan yang kaya antioksidan, dan kaya seratMemakan sebiji jambu biji sehari sekali boleh menjauhkan diri dari penyakit," kata DrSreeramulu, seorang pakar kesihatan. Kajian diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Food Research. Food Research.




No comments:

Post a Comment